Поставити у морі, переплавити на кулі чи продати на аукціоні: в Одесі обговорили долю пам’ятника Катерині ІІ

Поставити у морі, переплавити на кулі чи продати на аукціоні: в Одесі обговорили долю пам’ятника Катерині ІІ

Поставити у морі, переплавити на кулі чи продати на аукціоні: в Одесі обговорили долю пам’ятника Катерині ІІ
. Одеська міськрада

19 вересня в Одесі провели онлайн-обговорення щодо долі пам’ятника "Засновникам Одеси", в центрі якого розташована скульптура Катерини ІІ. За результатами обговорення виділили кілька варіантів долі пам’ятника, які винесуть на громадське голосування. Воно триватиме з 20 вересня по 20 жовтня. Участь у голосуванні можуть взяти тільки ті, хто має прописку в Одесі.

За обговоренням слідкувала журналістка Суспільного.

На заході були присутні близько 470 людей, хоча зареєструвалися, за даними міськради, 1 110. Модерацією обговорення займався начальник управління з охорони культурної спадщини Федір Стоянов. Захід тривав з 12:00 до 18:00.

За словами Стоянова, найбільш популярні пропозиції звучали так:

  • пам'ятник демонтувати повністю з усіма постаментами та елементами;
  • демонтувати тільки Катерину другу та пов'язані з нею елементи;
  • демонтувати все, крім постаменту;
  • зберегти пам'ятник, але доповнити його історичною дошкою;
  • пам'ятник з усіма складовими частинами перенести в інше місце;
  • долю пам'ятника вирішувати після завершення воєнного стану.

Аргументи проти знесення пам’ятки

Серед тих, хто виступив проти знесення скульптури та перенесення її до музею, переважала думка про те, що пам’ятник – це незмінна історія Одеси, яку потрібно зберігати та не можна переписувати.

Серед противників знесення також звучали аргументи про те, що під час війни це питання вирішувати не можна, зокрема, через те, що одесити покинули місто та не знають, що тут відбувається.

Учасники також апелювали до політичних воєн в Україні та замовності скандалу довкола постаті Катерини. Містяни вважають, що пам’ятник є частиною культурного спадку українців, яку не можна знищувати. Знесення пам’ятника прирівняло б нас до росіян, переконані люди, які хочуть, щоб пам’ятка лишилася.

Звучали також думки проти "галичинізації" та знищення російської мови в Україні. Популярною була позиція про те, що якщо міськрада прийме рішення зносити пам’ятник Катерині, то потрібно руйнувати все місто, адже Одесу створила саме російська імператриця. Також лунала думка про те, що Катерина не має відношення до сучасної війни Росії проти України, звучали прохання захистити пам'ятник від вандалів.

Одна з учасниць обговорення Світлана Козакова зазначила, що жителі Одеси повинні бути толерантними до всього, тож мають зберегти пам’ятник.

Учасник Дмитро Хмеленко висловився проти знесення пам'ятника, аргументувавши це тим, що Катерина ІІ має пряме відношення до будівництва міста. Він також зазначив, що російська імператриця уродженка Німеччини, а ця країна зараз допомагає українцям.

Людмила Гільберг розповіла, що виступає проти знесення пам'ятника, адже після цього почнуть підіймати питання про перейменування міста та переклад гімну. Вона також зазначила, що в Одесі ніколи не було "укрофобії", проте її дратують люди, які "приїхали зі Львова" та вказують, що одеситам робити з пам'ятниками.

Світлана Прокопенко запропонувала залишити пам'ятку, адже всю Одесу будували "російські люди різних національностей", а пам'ятник створив український скульптор. Учасниця Аліна Капюшон зазначила, що Катерину має захищати ЮНЕСКО, адже вона заснувала Херсон та Миколаїв. Жінка також вважає, що пам’ятку потрібно охороняти, а тих, хто облив її фарбою, змусити відчищати зубною щіткою.

Сергій Шевченко виступив проти знесення пам'ятника і заявив, що він не має жодного відношення до нинішньої війни. Він запропонував провести голосування, де б відповідали тільки ті, хто прописаний в Одесі понад 20 років.

Ігор Сергієв зазначив, що неправильно дивитися на тих, хто проти зносу пам'ятника як на ворогів. Якщо зносити пам'ятник Катерині, то треба прибирати й інші культурні пам'ятки, пов’язані з Росією. Наявність пам'ятника не впливає на те, чи вважатиме Путін це місто російським, вважає учасник. Якщо ми називаємо себе нацією, то маємо терпіти історію такою, яка вона є, зазначив чоловік.

Поставити у морі, переплавити на кулі чи продати на аукціоні: в Одесі обговорили долю пам’ятника Катерині ІІ
Одеська міськрада

Аргументи за знесення пам’ятника

Учасники обговорення, які виступили за те, щоб знести пам’ятник, переважно наполягали на тому, щоб його перенесли до музею. Звучала думка про те, що пам’ятник – це не архітектурна цінність, а символ пошани імперському явищу, від якого ми маємо позбутися, а також ікона імперського домінування над колоніями.

Звучали також варіанти зі збереженням постаменту і встановленням на ньому іншої скульптури. Від кількох містян також прозвучала думка стосовно того, що є безліч одеситів, які допоможуть демонтувати пам’ятку безкоштовно та дадуть для цього власні кошти.

Містян обурював факт наявності в центрі міста пам’ятки російській імператриці, яка знищила запорізьку Січ та закріпачила людей. Одесити звертали увагу на те, що пам’ятник – це не історія, а маркер вшанування, а тези про те, що перенесення пам’ятника у музей зітре історичне минуле назвали підміною понять. Історія нікуди не зникне, якщо пам'ятник перенесуть у музей. Згадували також про те, що Росія використовує як привід для нападу спільну історію та культуру.

Учасниця обговорення Поліна Хедіс виступила за демонтаж усього пам'ятника після завершення воєнного стану. Вона переконана, що скульптура приречена. Жінка зазначила, що одесити роками бачили, як культурні пам’ятки знищували та ставили замість них багатоповерхівки, але турбуються за долю російської імператриці.

Радчук Вікторія виступила за перенесення пам'ятника в інше місце. На її думку, пам’ятку не можна руйнувати та розмальовувати, а питання варто вирішувати цивілізованим шляхом.

Олексій Семенов наголосив увагу на тому, що поки пам'ятник стоїть, поруч варто встановити інформаційний стенд, який би підвищив рівень освіченості містян стосовно ролі Катерини ІІ в Україні.

Артак Григорян звернув увагу на те, що в опитуванні варіант за збереження пам'ятника тільки один, а варіантів за різні варіанти демонтажу багато, що вплине на результат голосування. Він зазначив, що у людей немає місяця думати про те, які частини пам'ятника зносити і що його не стане через тиждень-три.

Борис Бобрович зазначив, що весь пам'ятник разом з постаментом має бути демонтований та перенесений до краєзнавчого музею, адже він викликає багато суперечок та розколює суспільство. Містяни, за його словами, у праві змінювати майбутню історію нашого міста, не переписуючи минуле. Зараз ми не маємо права жертвувати нашою ідентичністю заради бронзи та каміння, переконаний чоловік. Він також зазначив, якби пів міста збудував Адольф Гітлер, то суперечки щодо доречності пам'ятника не точилися б.

Учасник Андрій Штефан заявив, що пам'ятник треба знести, перенести чи демонтувати, а для тих, хто хоче висловлювати подяку Катерині ІІ, можна встановити його у дворі тюрми. За його словами, у місті не може стояти пам'ятника російській імператриці, під яку переписували історію.

Валентин Бойко вважає, що пам'ятник необхідно демонтувати, перенести у море і поставити за 30 метрів від берега, а поруч встановити гармати із крейсера "Москва". Валерій Ліверінов запропонував продати пам’ятник на аукціоні, а гроші віддати місту. Олександр Алфьоров висловив пропозицію переплавити частину пам’ятника у набої та відправити до Росії. Учасник вважає, що пам’ятник фіксує маркер російської ідентичності.

Валентин Сукутару наголосив на тому, що пам’ятники це не історія, а вшанування російського імперського наративу. Його розташування на центральній вулиці міста недоречне та принизливе. Учасник вважає, що міжнародність та мультикультурність, якою пишаються в Одесі, проявляється тільки через російськість. Він вважає, що пам’ятці місце в музеї.

Ганна Захарченко зазначила, що місце пам'ятника в музеї. Через це не зміниться історія чи хід війни, але Катерина — це не наша культура і ми не маємо її цінувати.

Що відомо

  • 13 липня електронна петиція про демонтаж пам'ятника Катерині II в Одесі набрала 25 тисяч голосів.
  • 1 серпня з'явилася відповідь Володимира Зеленського на електронні петиції про знесення та заміну пам'ятника Катерині II в Одесі, в якій зазначалося, що президент до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені в петиції питання відповідно до компетенції
  • 16 серпня Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що підтримує ідею демонтувати монумент, однак зазначив, що рішення — за місцевими депутатами
  • В обласній військовій адміністрації рекомендували Одеській міськраді демонтувати пам'ятники Катерині II та Олександру Суворову.
  • 10 вересня в Одесі розмалювали пам'ятник Катерині II. На пам'ятнику червоною фарбою написали "Єкатєріна = Путін".
  • Пізніше, 12 вересня, пам'ятник Катерині II облив фарбою громадський діяч "Автомайдану" Артак Григорян.
  • 13 вересня пам'ятник облили фарбою вдруге.
  • 18 вересня біля пам'ятника "Засновникам Одеси" відбулася акція протесту. Учасники вигукували гасла "Слава Україні!", "Путін х*йло" та "Труханов чорт!".

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок